Sunday, April 5, 2009

Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Prestasi Diutamakan


Walaupun sudah seminggu hari berlalu, saya rasa masih belum terlambat untuk mengucapkan tahniah dan takziah kepada Peneraju Kepimpinan Negara yang baru, Y.A.B. Datuk Seri Mohd Najib bin Tun Abd Razak. Peralihan kuasa yang berlangsung tempoh hari memperlihatkan seorang yang dilihat lebih muda dan berketrampilan bakal menerajui tampuk nombor satu negara. Umum mengetahui kebijaksanaan lulusan ekonomi dari luar negara ini dari segi pentadbiran dan kepetahannya berpidato dan berucap di khalayak ramai sehingga mampu memukau pendengar. Dari sudut pandang yang berlainan, usia najib yang dilihat agak muda iaitu 56 tahun semasa mengambil tampuk pemerintahan bakal memungkinkan beliau mengikut jejak langkah Tun Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri iaitu selama 22 tahun seandainya ditakdirkan teraju kepimpinan negara kekal di bawah tampuk pemerintahan BN.

Walau bagaimanapun, Najib perlu sedar tugas yang digalas bukan lagi selesa seperti mana yang dinikmati oleh Perdana Menteri sebelum ini. Keadaan ekonomi dunia yang tidak stabil, mengembalikan kepercayaan rakyat dan isu Altantuya sering membayangi dirinya ke mana sahaja beliau pergi sama ada dalam dan luar negara. Saya melihat peri pentingnya beliau membersihkan dirinya sekiranya beliau benar-benar tidak bersalah. Sumpah yang dilakukan sewaktu Pilihanraya kecil Permatang Pauh tempoh hari dilihat sebagai gimik politik semata-mata.

Beliau menegaskan era kerajaan yang mengenakan rejim kawalan keterlaluan dan mengamalkan sikap seolah-olah 'kerajaan lebih mengetahui' segala-galanya, sudah berlalu. Perdana Menteri berkata, cita-cita menjadikan Malaysia sebuah negara yang aman dan makmur hanya akan mampu dicapai apabila kerajaan dan rakyat bersama bersatu tenaga mencapainya. Sudah jelas membuktikan hasrat rakyat untuk melihat sebuah kerajaan yang bertindak menjadikan rakyat sebagai 'customer' yang dihormati, disayangi dan dihargai bakal menjadi realiti sekiranya Najib dan anggota kerajaan melaksanakan apa yang diucapkan.

Sebuah kerajaan yang terbaik bertindak berdasarkan konsep FROM PEOPLE TO THE PEOPLE and LEADER AS A SERVANT.... Konsep ini bukan retorik semata-mata, dan seandainya pihak kepimpinan di bawah Datuk Seri Najib merealisasikan dua kata-kata ini, ada kemungkinan rakyat akan kembali arah menyokong penuh kepimpinan Barisan nasional seperti suatu ketika dahulu. Hasrat Najib di awal perlantikan yang tidak mahu mementingkan lagi karpet merah, bunga manggar dan kompang sebagai acara wajib semasa kehadiran menteri ke sesuatu tempat.Sebaliknya, apa yang penting ialah kehadiran menteri tersebut ke kawasan-kawasan. mengambil cakna dan menyelesaikan masalah rakyat merupakan satu tugas yang lebih penting. YB bukan lagi dikira sebagai Yang Berhormat, sebaliknya YANG BERKHIDMAT kepada rakyat yang sentiasa melihat dan mempunyai kuasa besar yang diberikan setiap 5 tahun sekali.

Justeru, kepada saf kepimpinan baru yang dikepalai oleh Datuk Seri Mohd Najib, selamat menjalankan tugas dengan jayanya.

1 comment:

Norhafizah Ismail said...

Adib, explain la skit psl PAS FOR ALL..